Napjainkban rengetegféle közösségi oldal létezik, mint a Facebook, Instagram, Twitter vagy a Pinterest. Ezeken az oldalakon cégek és magánszemélyek egyaránt regisztrálhatnak, sokféleképpen hasznosíthatók. Van azonban egy kifejezetten üzleti célra kifejlesztett platform, ami nem más, mint a LinkedIn. A világ legnagyobb üzleti hálózataként számon tartott közösségi platformot 2002 decemberében alapították, és 2003 tavaszában indították el. Üzleti kapcsolatok létesítésére szolgál, és majdnem a világ összes országából vannak regisztrált felhasználói. Ennek megfelelően több nyelven elérhető, sajnos azonban a magyar fordítás még nem készült el hozzá.

Lényege tehát, hogy nem baráti célból nyújt lehetőséget ismerkedésre ez a közösségi hálózat, hanem kifejezetten szakemberekkel, üzleti kapcsolatok kiépítésére és fenntartására lehet használni. A kapcsolatok létesítése és megszilárdítása mellett, hasznosnak ítélt, szakmai bejegyezéseket és külső tartalmakat is meg lehet osztani fiókunkban. Cégek számára is létrehozhatók profilok, illetve a hirdetési rendszerét is sok szempontból megéri használni. A kapcsolati tőke szélesítésén túl még álláskeresésre is alkalmas a LinkedIn rendszere.

A regisztráció ingyenes (de még több funkcióért prémium fiókra is elő lehet fizetni), a profilok pedig nyilvánosak. Ez azt jelenti, hogy nem csak a belső keresési rendszerben, hanem a Google-ben keresve is megjelenhet profilunk a találati listában, feltéve ha a nevünkre vagy cégünk nevére keres rá valaki. Természetesen be lehet állítani, hogy a nem regisztrált felhasználók csak minimális információt láthassanak adatainkból, megosztásainkból.

A LinkedIn-en tehát ugyanúgy tudunk keresni emberekre vagy cégekre, mint más közösségi oldalakon. Követhetjük őket vagy kapcsolatba léphetünk velük. Külső e-mail lista importálására is van opció, így a már meglévő partnerek, ügyfelek könnyebben és gyorsabban megtalálhatók. A Facebook-hoz hasonlóan itt is létre lehet hozni csoportokat, melyek adott üzleti szektorok, szakmák köré épülnek. Ezekben a csoportokban beszélgetéseket lehet indítani, bejegyzéseket tehetünk közzé, vagy akár álláslehetőségeket.

Mindezeken túl kurzusok, oktató videók és anyagok megtekintésére is van lehetőség sokféle témakörben. Összességében tehát tanulásra, informálódásra, munka keresésre vagy álláshirdetés feladására, kapcsolati tőke kiépítésére alkalmas, valamint marketinges eszközként is hasznosítható a LinkedIn. Használata egyszerű, de mindemellett rendkívül praktikus rendszer minden embernek, aki szakmájában szeretne fejlődni vagy éppen terjeszkedni.

Széchenyi 2020