Az Instagram-ról elsőként általában a hashtagek, a fiatal generáció, illetve különféle hírességek jutnak eszünkbe. Egy hét se telik el anélkül, hogy ne hallanánk vagy olvasnánk, hogy egy-egy Instán közzétett kép vagy képsorozat mekkora port kavart, „felrobbantotta az internetet”, vagy éppen ellenkezőleg tömegek tetszését nyerte el. Kis hazánkban is egyre népszerűbb közösségi platform, melyet már az idősebb korosztály is kezd birtokba venni. Magáncélú használata mellett valójában egészen jó marketing lehetőségeket is kínál.

Ahogy Facebook-on oldalt lehet létrehozni vállalkozásoknak, márkáknak, úgy Instagram-on üzleti profil indítására van lehetőség. Ez annyiban különbözik a magán profiloktól, hogy egyrészt részletes elemzéseket nyújt a posztok és történetek elérésével, interakcióival kapcsolatban, másrészt lehetővé válik a megosztott tartalmak kiemelése, hirdetések készítése. Az üzleti profil ingyenesen létrehozható, míg a hirdetések és kiemelések természetesen fizetős funkciók.

Az Insta felhasználók szokásai kapcsán fontos megemlíteni, hogy napjainkban a posztok népszerűsége csökkenést mutat, a történetek azonban egyre közkedveltebbek, sokkal többen nézik meg őket. Ennek oka a történetek és posztok által kiváltott élményben rejlik. A posztokhoz folyamatosan görgetni kell, a képek kisebb méretben tekinthetők meg, míg a sztorik teljes képernyőben jelennek meg, és automatikusan töltődnek be egymás után. A történetekben ráadásul interakció kiváltására alkalmas linkeket is el lehet helyezni, melyekre ha rákattintanak a felhasználók, akkor egy külsős weboldalra vezethetők el.

Instagramon a képeken és videókon van leginkább a hangsúly, háttérbe szorítva a szövegeket és leírásokat, így a megosztott tartalmaknál elsődlegesen a vizuális megjelenésre kell fókuszálni. Fontos a márkához és tartalomhoz illő design kialakítása, valamint az egységesség. Rengeteg effekt és beállítás áll rendelkezésünkre a közzétenni kívánt tartalmak szerkesztésekor. Ezeket érdemes is kihasználni, hiszen nagyon „trendik”, de nem javasolt túlságosan csapongani közöttük. Amennyiben ugyanis egy felhasználó a profilunkat nézi meg, akkor az összes addig megosztott tartalmat egymás mellett és alatt látja majd kilistázva. Ebből adódóan rendkívül fontos a harmónia, hogy posztjaink egységes stílusúak és megjelenésükben egymáshoz illőek legyenek. Ha erre odafigyelünk, növeljük az esélyét annak, hogyha megtekintik profilunkat (mely egészében is esztétikus, a szemnek kellemes látványt nyújt), akkor be is fogják azt követni.

Emellett talán evidens, de nem hagyható ki a sorból, hogy sokkal jobban mennek azok a képi tartalmak, melyeken emberek is szerepelnek. Nagyobb elérést lehet elérni azzal is, ha beállítjuk a helyszínt, illetve ha megfelelő hashtageket is használunk. Utóbbi esetében elengedhetetlen a relevancia: mind a kép tartalmához, mind a márkánkhoz kapcsolódó egyértelmű kifejezéseket alkalmazzunk. A szavak elé illesztett kettőskereszt gyakorlatilag egy linket hoz létre, melyre ha rákattint a felhasználó, akkor egy gyűjtőoldalra jut, ahol megtekintheti az összes ugyanazzal a hashtaggel rendelkező posztot. Nem muszáj már meglévő hashtageket alkalmazni, létrehozhatjuk sajátunkat is. Egy kissé nagyobb példával élve, ott van a McDonald’s, mely saját alkalmazásának népszerűsítésére létrehozta a – cseppet sem kreatív, de annál lényegre törőbb – #MyMcDondaldsApp hashtaget. Az Instagram összességében tehát egy kiváló eszköz márkánk vagy tevékenységünk ismertségének növelésére, brand építésre.

Széchenyi 2020