Az AdWords, vagy jelenlegi nevén Google Ads a Google szolgáltatásaiban futó hirdetési rendszer. Míg a keresőoptimalizálás egy hosszantartó, folyamatos munkát igénylő feladat, a Google Ads esetében a hirdetések azonnal megjelennek. Megfelelő beállításokkal pedig akár a találati lista első helyén is szerepelhet weboldalunk.

A hirdetések létrehozásához először is kampányokat kell készítenünk. A kampányok beállítása során kell kiválasztani a hirdetési hálózatot (keresési, display), meg kell határozni a nyelvi és területi célzásunkat, illetve meg kell határoznunk a költségkeretet. Emellett beállíthatjuk egy kattintás maximális költségét és az ajánlattételi stratégiát is. Lehetőség van a különféle eszközök – számítógép, táblagép, okostelefon – célzásán is módosítani, valamint a hirdetéseket napra és órára pontosan ütemezni. Ennek megfelelően például szabályozhatjuk, hogy hirdetéseink csak hétvégén fussanak, vagy éppen ellenkezőleg, kizárólag hétköznap.

Amennyiben létrehoztuk kampányunkat a számunkra legoptimálisabb beállításokkal, akkor ezt követően tudunk hirdetéscsoportokat készíteni. Egy kampányon belül több hirdetéscsoport is létrehozható. Végül ezekben tudunk majd ténylegesen hirdetéseket készíteni, kulcsszavakat megadni és módosítani, illetve az egy kattintásra vonatkozó összeget állítgatni.

Azt, hogy hirdetésünk hányadik helyen jelenik meg a keresőben, számtalan tényező befolyásolja. Egyrészt kérdéses, hogy a kulcsszavainkra hány másik cég hirdet, milyen intenzitással, milyen költségkerettel, milyen beállításokkal. A kulcsszavaink és hirdetéseink optimalizáltságáról a minőségi mutató ad némi visszajelzést. Ennek maximum értéke 10, legalacsonyabb értéke pedig 1 lehet. Ennek tekintetében fontos, hogy a hirdetés, a hirdetés linkje és a landing oldal teljes mértékben kapcsolódjon kulcsszavunkhoz. Amennyiben például porszívókra hirdetünk, „porszívó” kulcsszóval, akkor a hirdetés szövegében és a linkben (www.peldaoldal.hu/porszivo) is ilyen formában kell megjelennie, valamint természetesen a hirdetésre kattintva egy olyan aloldalra kell érkeznie a potenciális vásárlónak, amely kizárólag porszívókról szól. Ebből adódóan a landing oldal SEO beállításai ugyancsak kiemelt fontossággal bírnak.

Mindezek után azonban hirdetéseink folyamatos ellenőrzést igényelnek. A keresési kifejezések fülre kattintva például megnézhetjük, hogy mely szavakra jelent meg hirdetésünk. Ezeket mindig figyelni kell, és amelyik nem releváns, azt lehetőségünk van felvenni a kizárt kulcsszavak listájára. A nem releváns kulcsszavakat már rögtön a hirdetés létrehozásakor ki lehet iktatni. Emellett természetesen a kattintás költségét, a hirdetés ütemezését és sok egyéb beállítást kell folyamatosan finomhangolni a sikeres eredmények érdekében. Napjainkban a hatalmas versenyből adódóan, az igazán jól működő Google Ads hirdetésekhez kellő mértékű és minőségű szaktudás, tapasztalat szükséges.

Széchenyi 2020