A keresőoptimalizálás, vagy röviden SEO (Search Engine Optimization) egy weboldal keresőmotoroknak megfelelő beállítását jelenti. Egy olyan folyamatos és következetes munkát igénylő procedúra, melynek célja, hogy a weboldal a beállított kulcsszavakra minél előrébb jelenjen meg a Google organikus találati listájában.

Ahhoz, hogy cégünk sikeres legyen az online világban, rendkívül fontos, hogy a célközönség egyáltalán eljusson honlapunkra, webáruházunkra. Erre persze azonnali megoldást jelent a Google Ads rendszerében történő hirdetés, azonban figyelembe kell vennünk azt is, hogy napjainkban már nem minden felhasználó kattint hirdetésekre. A SEO elengedhetetlen része az online marketing tevékenységnek.

A keresőoptimalizálás főbb feladatköreit képezi többek között a weboldalon rendszeresen megjelentetett minőségi, egyedi tartalom, a minőségi linkek szerzése profi, megbízható oldalakról, a honlap felhasználóbarát kialakítása, optimális betöltési sebessége, végezetül pedig egyszerűen a kitartás és az idő. Egy oldal a beállított kulcsszavaknak megfelelő találati listában való helyezését ugyanis az is befolyásolja, hogy mióta van versenyben az adott honlap.

A minőségi tartalom megjelentetésére célszerű létrehozni egy blog vagy hírek menüpontot weboldalunkon. Az itt közzétett cikkek témáinak cégprofilunk és az általunk fontosnak ítélt kulcsszavak köré kell épüljenek. Amennyiben tehát például egészséges élelmiszereket értékesítünk, akkor írhatunk a paleo, vegán és hasonló étrendek pozitív hatásairól. Ha fogorvosok vagy fogtechnikusok vagyunk, akkor pedig a cirkónium-oxid és egyéb anyagokból épített koronák előnyeit taglalhatjuk. Ez esetben a hangsúly a számunkra fontos kulcsszavakra megírt tartalmakon van, illetve hogy semmiféleképpen se legyen duplikált a szöveg. Teljesen egyedi, legalább 1500-2000 karakteres bejegyzéseket kell írni, melyekben a karakterszámnak megfelelő mennyiségben kell szerepelniük a kiválasztott kulcsszavainknak, ezenfelül linkeket és megfelelő alcímmel ellátott képeket is el kell helyeznünk bennük. Új tartalmainkat 2-4 hetes gyakorisággal tanácsos közzétenni.

A weboldal technikai szempontból való megfelelőségéről csak szakember tud gondoskodni. A Google PageSpeed Insights nevű oldalán azonban ingyenesen letérképezhető honlapunk sebessége, minősége, mely után javaslatokat is nyújt a rendszer weboldalunk fejlesztésére. Amit laikusként megtehet ebben a tekintetben az ember, hogy a képeket, grafikai elemeket megfelelően méretezi és tömöríti, odafigyel a linkek szövegezésére.

A linképítést szintén érdemes szakemberre bízni. Hasznos lehet a fő oldalunk mellett egyszerű felépítésű támogató weboldalakat létrehoznunk, melyen a kulcsszavainkkal kapcsolatos egyedi tartalmakat jelentetünk meg, és csempészünk el bennük a fő honlapunkra mutató hivatkozásokat. Pozitív hatása lehet annak is, ha tevékenységi körünkben élenjáró blog oldalakon jelentetünk meg szakcikkeket, melyekben szintén oldalunkra mutató linket helyeztetünk el.

A SEO tehát egy rendkívül összetett feladatkört jelent, mely energián túl leginkább rengeteg időt igényel. Nem hoz azonnali sikereket, nem is lehet siettetni. A folytonos, hozzáértő és kitartó munka azonban meghozza gyümölcsét.

Széchenyi 2020