Bizonyára mind hallottuk, olvastuk már a félig vicc, félig komolyan értendő „szállóigét”, miszerint ami nem kerül fel Facebook-ra, az meg sem történt. A vállalkozások Facebook-on való jelenlétének fontosságát – cégprofiltól függetlenül – nem lehet vitatni. Az viszont egy egészen más kérdés, hogy mire lehet hasznosítani.

A Facebook az online marketing egy olyan eszköze, mely egy kissé közvetlenebb kapcsolattartást tesz lehetővé egy cég és annak ügyfelei, vásárlói között. Ezt a közösségi platformot leginkább termékeink, szolgáltatásaink, tevékenységi körünk népszerűsítésére, ismertetésére, illetve a vállalkozásunkról kialakított image formálására használhatjuk. Céljaink sikeressége a megosztott tartalmakon múlik.

Posztjaink esetében fontos a változatosság, és hogy hasznos, érdekes, egyedi információkat közvetítsünk követőink felé. A tartalomnak természetesen termékeinkhez, szolgáltatásainkhoz kell kapcsolódniuk, de ez így is elég széles spektrumot tud lefedni. A kellékek tárháza ugyancsak sokrétű, hiszen közzé tehetünk videókat, cikkeket, szöveges grafikai anyagokat egyaránt. Megosztott tartalmainkat viszont nem szabad kizárólag termékeink, szolgáltatásaink ismertetésére leszűkítenünk, hanem ahhoz kapcsolódó, hasznos információkra is ki kell terjesztenünk. Amennyiben például konyhai eszközöket értékesítünk, akkor mehetnek ki receptek, sütési-főzési tippek, gasztronómiával kapcsolatos posztok is. Sport tematikában edzési és étkezési tippek, a különféle sportágak egészségre gyakorolt pozitív hatásai, és így tovább.

Meg kell találni az arányt a posztok típusait illetően. A hirdetéseket mindenképpen háttérbe kell szorítani. Ha folyamatosan csak termékeinket, akcióinkat promózzuk, az egyrészt unalmassá válik, másrészt nem igazán fog pozitív benyomást kelteni követőinkben. Persze burkoltan is reklámozhatjuk magunkat, ha például céges weboldalunk hírek rovatából posztolunk ki egy cikket, amelyben elrejtünk egy-két termékeinkre mutató linket. A Facebook bejegyzéseink szerkesztését viszont nem közvetlenül az értékesítésre kell kiélezni, hanem arra, hogy minél több aktivitást váltsanak ki, hogy ezáltal minél több emberhez jussanak el.

Azzal számolnunk kell, hogy a Facebook algoritmusa a magánszemélyek bejegyzéseit helyezi előtérbe, a céges oldalak posztjainak organikus elérését pedig minimalizálja. Tartalmaink hirdetés nélkül csak akkor fognak sok emberhez eljutni, ha kellő mértékű aktivitást váltanak ki. Ehhez viszont olyan posztokra van szükség, melyek megmozgatják a felhasználókat. Ezt tevékenységi körtől függően érdekességekkel, ténylegesen egyedi információkkal, esetenként az érzelmekre hatva humoros, meghökkentő tartalmakkal érhetjük el, melyekkel azonosulni tudnak követőink. A Facebook kommunikáció hatékonysága összességében tehát kreativitásunkon, empatikus készségünkön múlik leginkább.

Széchenyi 2020