Az online marketing több eszközből épül fel, melyek egymással karöltve támogatják a cégeket sikerességükben, hatékony kommunikációjukban ügyfeleikkel. Mindegyik pillér más célt szolgál; mint például brand építést, márkaismertséget vagy éppen forgalom növelést.

Manapság cégprofiltól függetlenül szinte mindegyik vállalkozás rendelkezik weboldallal. A különbséget a struktúra, a design és persze a tartalom képezi. A céges bemutatkozó oldal első sorban a vállalkozásról és annak szolgáltatásairól vagy termékeiről alkotott image kiépítésében játszik fontos szerepet. A design szempontjából az egyik elsődleges kritérium, hogy az összhangban legyen a forgalmazott termékekkel vagy szolgáltatásokkal, illetve a célcsoport elvárásaival. Nem feltétlenül szükséges lélegzetelállítóan látványosra tervezni, hiszen a mai világban az embereket már amúgy is túl sok inger éri, reklámok ezreivel találkoznak lépten-nyomon. Egy agyondíszített, mozgó és statikus hirdetésekkel teletűzdelt weboldal az emberek többségében negatív képet fog kialakítani a cégről. Egy letisztultabb, de persze modern és ízléses weboldalon sokkal szívesebben időznek az esetleges ügyfelek, vásárlók.

A tartalom és struktúra tekintetében minél inkább törekedni kell a hiteles, teljes körű, de lényegre törő szövegezésre, és persze a könnyű navigálhatóságra. Ebben a felgyorsult, információ túltengésben gazdag világban ugyanis senkinek sincs ideje, energiája egy átláthatatlan weboldalon keresgélni a releváns tartalmat, vagy egy litániából kiszűrni azt az egy mondatnyi információt, amire szüksége lenne. Egy blog menüpontban természetesen sokkal szabadabban számolhatunk be termékeinkről, szolgáltatásainkról, rendezvényeinkről, így a több információt igénylő felhasználóknak is elegendő adatot tudunk közölni.

Mindemellett, amivel mindenképpen számolni kell az az, hogy elsősorban telefonról fogják látogatni az emberek a weblapot. A weboldal mobilra optimalizálása éppen ezért kulcsfontosságú szereppel bír. A telefon képernyő méreteiből adódóan itt aztán tényleg az átláthatóságot és az egyszerű eligazodást kell szem előtt tartani. Amennyiben esetleg felugró ablakokkal is dolgozunk – bár ez nem túl tanácsos, mobilon ezeket mindenképpen hanyagoljuk.

Talán nyilvánvaló, de a weboldal elkészítését követően még rengeteg munkát kell belefektetni ahhoz, hogy hatékony online marketing eszköz lehessen. Folytonos karbantartást és frissítést igényel, már csak a SEO miatt is. A weboldalra látogatókban a rendszeresen megjelenő új tartalmak azt a benyomást keltik majd, hogy egy aktív cég áll a netes felület mögött. Egy csapat, amely halad a korral, naprakész tudással rendelkezik céprofilját illetően, időt és energiát fordít a weboldalra. Ha pedig a weblappal és szolgáltatásaival, termékkörével ennyit törődik, akkor bizonyára az ügyfeleivel is hasonlóképpen viselkedik, megbízhatóan látja el tevékenységi körét.

Széchenyi 2020